Tiedote päivitetty 20.9.2024
Pihattoautomaation edelläkävijä tuo tekoälyn hyödyt maatilojen arkeen
Lelyn syyskuussa pitämän Lely Yellow Revolution -tiedotustilaisuuden myötä markkinoille lanseerattiin uutuustuotteita, jotka toimivat suunnannäyttäjinä uudenlaisille mahdollisuuksille teknologian hyödyntämisessä maataloudessa.
Jo vuonna 1948 maataloudenalan teknologiakehityksessä aloittanut Lely jatkaa edelleen kehitystyötään pioneerihengessä. Erityisesti Lely Astronaut -lypsyroboteistaan Suomessa ja maailmalla tunnettu Lely mahdollistaa karjatilojen älykkäät ja huippuunsa optimoidut ratkaisut myös tulevaisuudessa.
Uusimmat kehitysharppaukset tekoälyn ja algoritmien maailmaan nähdään jo lähitulevaisuudessa, sillä Lely tuo markkinoille liikkuvien laitteiden itseohjautuvuuden ja oppimiskyvyn sekä Lely -tuoteperheen hyödynnettävissä olevan ennennäkemättömän älykkään synergiaedun.
Lelyn pitkällinen kokemus työskentelystä karjatilojen tärkeimpänä kumppanina huipentuu uutuustuotteisiin, jotka vievät tekoälyn hyödyntämisen tilatoiminnan tukena täysin uudelle tasolle. Uudet innovaatiot tulevat sujuvoittamaan ja helpottamaan tilallisten arkea entisestään samalla, kun ne vievät kehittyvää alaa suuntaan, josta ei ole paluuta. Tulevaisuus on täällä!
Lely Zeta AI-valvontakamera tuo tekoälyn hyödyt maatiloille
Lely Zeta -AI-valvontakamera avaa karjatilallisille pelikentän tekoälyn ja algoritmien hyödyntämisen maailmaan. Laitteiston käytännönläheiset hyödyt tuntuvat loppujen lopuksi tilatoiminnan luonnollisilta ja kaivatuilta kehitysaskeleilta.
Navetan sisäkattoon asennettavat Lely Zeta -valvontakamerat tarkkailevat eläinten käyttäytymistä, minkä lisäksi laitteisto valvoo navetan robotiikkaa ja ennakoi liikkuvien robottien kohtaamia ongelmia ilmoittamalla muille laitteille esimerkiksi navetassa syntyneistä ruuhkista. Näin ollen liikkuvat robotit voivat ennakoida ja välttää hankalat tilanteet tai varmistaa eläimille suotavan ruokarauhan ruokintapöydän äärellä.
Tekoälyyn nojautuva eläinvalvonta tunnistaa eläinten kiimat, märehtimisen sekä lepoajan ja kerää kaiken aikaa tietoa eläinten hyvinvoinnista. Poikimisalueen tuntumaan asennetut kamerat lähettävät mobiilisovelluksella puhelimeen ilmoituksen poikimisen alkamisesta ja päättymisestä, minkä lisäksi mobiilisovellus antaa ilmoituksen tilanteessa, jossa poikimisen aikana on ilmaantunut poikkeavaisuuksia.
Kun tekoäly valvoo navettaa ja hälyttää tarvittaessa apua, laitteen käyttäjä saa nukkua yönsä rauhassa.
Kun tekoäly valvoo navettaa ja hälyttää tarvittaessa apua, laitteen käyttäjä saa nukkua yönsä rauhassa.
Vastaavaa koko älylaitteiston optimoinnin synergiaetua tai eläinten tarkkailun konseptia ei ole nähty koskaan aiemmin. Lelyn uusimman innovaation myötä vapaan lehmäliikenteen käsite nousee seuraavalle tasolle samoin kuin käsite älypihatostakin.
Jotta Lely Zeta voi tehdä työnsä myös pimeään yöaikaan, se valaisee yöllä ympäristöään ns. täysikuu -tilassa luonnollista täysikuun luomaa valaistusta mukaillen. Päiväsaikaan mahdollisimman tarkan videokuvan saadakseen Zeta valaisee tilan LED-valoilla, eikä navettaan tarvita enää erillistä valaistusta Zeta -laitteison lisäksi.
Lely Zeta
- Kerää ja käsittelee oleellista tietoa eläinten käyttäytymisestä ja terveydentilasta lähettäen poikkeuksellisista tilanteista ilmoitukset mobiilisovelluksen avulla suoraan puhelimeen
- Ohjaa navetan liikkuvia laitteita (mm. Discovery) hyödyntäen erilaisia algoritmeja ja tekoälyä (mm. Discovery)
- Hoitaa navetan valaistuksen
Uskomme, että vuoden 2026 lopulla Euroopan markkinoilla saatavilla oleva Lely Zeta tulee ennen pitkää korvaamaan nykyiset, eläinten kaulassa olevat tunnistimet tarjoamalla samalla entistä enemmän arvokasta tietoa tilallisten hyödynnettäväksi.
Lely Zeta tulee ennen pitkää korvaamaan nykyiset, eläinten kaulassa olevat tunnistimet tarjoamalla samalla entistä enemmän arvokasta tietoa tilallisten hyödynnettäväksi.
Navettateknologian mullistava Lely Zeta on parhaillaan testikäytössä hollantilaisilla lypsykarjatiloilla, joilla sen käytöstä on saatu erittäin lupaavia tuloksia. Laitteiston ominaisuuksia kehitetään ja hienosäädetään jatkuvasti ja vaikuttaa siltä, että myös tulevaisuudessa laitteiston uusimmat ominaisuudet voidaan käyttöönottaa etäyhteyden avulla tehtävien päivityksien myötä.
Lely Juno Max jatkaa rehunsiirtäjien kehitystä
Jo vuosia markkinoilla ollut Lely Juno -automaattinen rehunsiirtäjä on saanut tuoteperheeseensä uuden, kehittyneemmän jäsenen, joka tarjoaa älykkään vaihtoehdon suurten, yli 800 eläimen tiloille. Meillä on ilo esitellä perinteisen Lely Junon kehittyneempi versio: Lely Juno Max!
Poikkeuksellisen edistyneen teknologiansa ansiosta Lely Juno Max lukee ja tulkitsee ympäristöään oppien ympäröivistä puitteistaan jatkuvasti uutta.
Juno Max kulkee nopeammin kuin vanhempi sisaruksensa Lely Juno, minkä lisäksi se pystyy kulkemaan itsenäisesti pitkiäkin matkoja rakennusten välillä ilman kulkuväylälle asennettua metallinauhaa tai muita vastaavia seurantavälineitä. Nopea ja älykkyytensä vuoksi entistäkin tehokkaampi Lely Juno Max on ratkaisu suurten tilojen tarpeisiin, joissa rehunsiirtäjä voi toimia useissakin erillisissä rakennuksissa.
Lely Juno Max -rehunsiirtäjän käyttöönotto on yksinkertaista. Laite koulutetaan 3D -kameran avulla, jolla laitteelle esitellään kaikki alueet, joita se voi hyödyntää kulkureitteinään. Tämän myötä laite alkaa itsenäisesti kulkemaan eri rakennusten välillä tutkien myös ruokintapöytien rehumääriä. Aina tarpeen vaatiessa Lely Juno Max työntää rehua lähemmäksi lehmiä.
Lely Juno Max pystyy kulkemaan itsenäisesti pitkiäkin matkoja rakennusten välillä ilman kulkuväylälle asennettua metallinauhaa tai muita vastaavia seurantavälineitä.
Se, mikä tekee Lely Juno Maxista poikkeuksellisen on sen tekoälyyn pohjautuva havainnointikyky. Se pystyy lukemaan ympäristöään ja päättelemään mahdolliset esteet ja siten kiertämään vaikkapa ruokintapöydälle jääneet kottikärryt tai kulkuväylällä olevan traktorin. Lely Juno Max kiertää esteen tai etsii kokonaan vaihtoehtoisen reitin meneillään olevan tehtävän suorittamiseksi.
Juno Max analysoi jatkuvasti tekemiään havaintoja ja raportoi niistä etäyhteydellä Lelyn palvelimelle. Jopa 90 % laitteen kohtaamista ongelmista voidaan ratkaista jo ennen, kuin laitteen käyttäjä tietää niistä. Tällainen ominaisuus asettaa luonnollisesti aivan uudenlaisen tason robotiikan käyttöön navetoilla.
Tarvittaessa Maxin voi pyytää sille määritettyyn kotipaikkaan myös kesken ajoreitin ja -tehtävän. Tämä onnistuu mobiilisovelluksella puhelimen kautta.
Lely Juno Max on vielä testikäytössä Hollannissa, mutta odotamme, että laite on lähivuosien aikana saatavilla kaikkialla maailmassa.
Lely Juno Max
- Yli 800 eläimen tiloille suunniteltu älykäs rehunsiirtäjä
- Pystyy kulkemaan rakennuksesta toiseen itsenäisesti ilman metallinauhaa väistäen esteet ja suunnitellen vaihtoehtoisia reittejä
- Havainnoi ja tulkitsee ympäristöään, minkä vuoksi 90% laitteen kohtaamista ongelmista voidaan ratkaista jo ennen, kuin laitteen käyttäjä tietää niistä
Puhdistusrobotti hiekkaparsiin
Periksiantamattomassa kehitystyössään Lely ei tyydy, vaan jatkaa myös olemassa olevan laitteiston kehittämistä ja versiointia. Nyt myös kiinteiden navettalattioiden puhdistamiseen tarkoitettujen Lely Collector C1 ja Lely Collector C2 laitteiden kehitystyö on jatkunut ja laitteita on saatavilla myös hiekkaparsinavettoihin.
Lely vastaa viime vuosien aikana kasvaneeseen kysyntään ja asiakaskuntansa tarpeisiin tuomalla kumpaankin Lely Collector -puhdistusrobottimalliin nyt myös ”sand flush” -varusteen, joka mahdollistaa puhdistusrobottien käytön myös niillä tiloilla, joilla on käytössään hiekkaparret.
”Sand flush” -varusteen lisäksi Lely julkaisi puhdistusrobottien ohjelmointiin liittyvän ”Route assistant” -sovelluksen, joka mahdollistaa Collectorin reittien muokkaamisen etäyhteyden avulla mistä tahansa. Tämän myötä huollon tilakäyntien määrä vähenee. Nämä Lely Collector -laitteiden uudet ominaisuudet ovat tulleet välittömästi saataville.
Lely on edelläkävijän valinta
Tekoäly mullistaa maataloutta kiihtyvällä tahdilla, eikä vanhaan ole enää paluuta. Kun lypsy, ruokinta ja pihaton siivous hoituvat roboteilla hyvin hallitussa kokonaisuudessa, yöherätykset vähenevät ja työn rytmitys – puhumattakaan sitovassa työssä jaksamisesta ja työn ergonomiasta – paranee.
Lely Horizon -ohjelmisto on käyttänyt tekoälyä jo vuosien ajan lypsyroboteilta ja lehmistä saatavan tiedon yhdistämiseen. Tekoäly käsittelee saatavan tiedon verraten sitä maailmanlaajuiseen tietopankkiin. Tämän myötä se pystyy jopa ennustamaan tulevaa tilallasi, sekä antamaan suosituksia liiketoimintasi parhaaksi.
Lelyn yli 30 vuoden innovatiivinen kokemus todellisen automaattilypsyn parissa sekä markkinoille tuotetut, yli 50 000 Lely Astronaut -lypsyrobottia ainoastaan vahvistavat Lelyn asemaa muuttuvan markkinan kiistattomana edelläkävijänä ja alansa kirkkaimpana tähtenä.
Ei liene sattumaa, että vuodesta toiseen puolueettoman maatalousalan neuvonta- ja kehittämisorganisaatio ProAgrian tekemien selvitysten perusteella 9/10:sta menestyneimmistä suomalaisista maitotiloista käyttää Lely -lypsyrobotteja.
Lue myös: 10 hyvää syytä valita Lely Astronaut A5 -lypsyrobotti