Juhlistimme marraskuussa Lely Gaalassa kotimaisten maidontuottajien saavutuksia. Vuoden vaihtuessa kannustamme Lely -tilat ympäri Suomen entistäkin loistokkaampaan uuteen maitovuoteen. Ota nämä vinkit käytäntöön ja optimoi vuodesta 2024 kaikkien aikojen paras maitovuosi!
1. Optimoi yksityiskohdat
Etenkin robottilypsyssä vuoden jokainen sekunti on arvokas. Siksi lypsyrobotti on syytä pitää ensiluokkaisessa toimintakunnossa vuoden ympäri. Lypsyrobotin kuntokartoituspalvelu huomioi kriittisten kulutusosien toimintakunnon ja auttaa ehkäisemään suunnittelemattomat ja kalliiksi tulevat lypsykatkot.
Ongelmien ennaltaehkäisyn lisäksi on syytä kiinnittää huomiota robotin tunnuslukuihin – päivittäin! Mikäli trendi näyttää negatiiviselta, reagoi siihen heti. Esimerkiksi lisääntyneet robotin kiinnitysyritykset tarkoittavat, ettei robotti toimi optimaalisesti. Asia voi vaikuttaa pieneltä ja mitättömältä, mutta jos turhia sekunteja kuluu joka lypsyllä, vuorokaudesta häviää äkkiä jo 30 minuuttia tehokasta lypsyaikaa. Uskallatko laskea, paljonko se on viikossa, kuukaudessa tai vuodessa?
Löydät robotin tunnusluvut helposti Horizon -ohjelmiston etusivulta. NHK:n robottihuollon ja tilaneuvonnan asiantuntijat auttavat ongelmien ratkaisemisessa ja robotin optimaalisen toiminnan saavuttamisessa. Lisäksi järjestämme Horizon -koulutuksia säännöllisesti. Katso esimerkiksi Horizon – usein kysytyt kysymykset YouTube -kanavaltamme.
2. Huomioi lehmäliikenne
Robottilypsyssä aktiivinen lehmäliikenne on kaiken perusta. Lehmien tulisi olla kiinnostuneita robotista myös yöaikaan, jotta jokainen lehmä ehtii käydä lypsyllä kolme kertaa vuorokaudessa.
Kiinnitä huomiota omiin rutiineihisi, robotin pesuajankohtiin ja valaistukseen. Ajoita robottijärjestelmän pääpesu eläinliikenteen osalta luontaisesti hiljaiselle ajankohdalle, jotta pesu ei kuluta arvokasta aikaa aktiivisemmalta tunnilta.
Automaattinen rehuntyöntäjä Lely Juno aktivoi eläimiä ympäri vuorokauden, eikä ruokintapöydälle synny ruuhkaa. Lely Juno ja Lely Vector lisäävät eläinten aktiivisuutta, syöntiä ja sitä kautta luonnollisesti myös maitomääriä.
3. Aktiivisuutta tukeva valaistus
Valaistuksen osalta on oleellista huomioida, että lehmät, aivan kuten ihmisetkin, tarvitsevat silmiinsä riittävän LUX -määrän valoa, jotta aivot tulkitsevat ajankohdan hereilläoloajaksi, eli aktiiviseksi ajaksi. Riittävä valaistus auttaa eläimiä pysymään aktiivisena.
Huomaat valon vaikutuksen vireystilaan myös itse omassa kodissasi, jos pidät vuoden pimeimpänä ajankohtana kotisi valaistusta tunnelmallisen hämäränä. Tällöin aivoissa sijaitseva käpyrauhanen erittää yöhormoni melatoniinia, jolla on unettava vaikutus. Hämärässä valaistuksessa väsymys ja vetämätön olo iskeekin jo kesken päivän! Kesäaikaan ulkona vallitseva ja ikkunoista avautuva valo on puolestaan luonnostaan kirkas, ja pitää väsymyksen päiväsaikaan poissa.
Lypsylehmille optimaalinen vuorokausirytmi on 16 tuntia valoisaa aikaa ja 8 tuntia hämärää aikaa. Näin varmistetaan paras mahdollinen maidontuotosrytmi, sekä riittävä määrä eläinten hyvinvoinnin kannalta oleellista hämärän aikaa.
Huomioi, että valaistuksen pitää olla riittävä kaikkialla navetassa, mutta sen tärkeys korostuu ruokintapöydän ja lypsyrobotin yhteydessä. NHK:n asiantuntijat auttavat sinua mielellään niin valaistussuunnitelmien, kuin muidenkin mieltäsi askarruttavien kysymysten kanssa.
Onnea ja menestystä lypsyvuodelle 2024!