Case IH -traktoreiden, aivan, kuten puimureiden, kylvökoneiden ja maanmuokkauskoneidenkin säännöllinen ja oikeaoppinen voitelu kuuluu laitteen ylläpitohuoltoon, eikä sitä kannata laiminlyödä.
Kokonaan tekemättä jäänyt koneen voitelu voi vaikuttaa merkittävästi niin traktorin suorituskykyyn, kuin käyttöikäänkin, joten jos haluat huolehtia Case IH -traktorisi pitkäikäisyydestä ja välttää ennenaikaisen kulumisen, kalliit korjaukset tai turhat seisokit pahimmillaan kaikkein kriittisimmällä hetkellä, ota nämä vinkit käytäntöön ja maksimoi traktorisi tehokkuus samalla, kun minimoit seisokit.
Säännöllinen tarkastus
Aloita suorittamalla laitteesi perusteellinen tarkastus voitelukohtien, rasvanippojen ja voitelualueiden tunnistamiseksi. Löydät kriittiset kohdat tutustumalla valmistajan ohjekirjaan, josta löydät kunkin koneen mallikohtaiset tiedot.
Traktorin säännöllinen tarkastus auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat jo varhaisessa vaiheessa. Lisäksi säännöllinen tarkastelu auttaa hahmottamaan oleellisimmat kohdat ja sen, ettei yksikään niistä jää huomioimatta voiteluprosessin aikana.
Valitse oikea voiteluaine
Oikean voiteluaineen valitseminen on olennaista, jotta laite toimii moitteetta. Varmista, että valitsemasi voiteluaine tarjoaa riittävän suojan vedeltä, lialta ja äärimmäisiltä lämpötilavaihteluilta, sillä nämä tekijät voivat vaikuttaa merkittävästi laitteen suorituskykyyn.
Löydät hyvän valikoiman Case IH -koneille sopivia voiteluaineita NHK:n verkkokaupasta, josta tuotteita voi tilata jopa 200 litran tynnyreissä.
Voitele optimaalisin väliajoin
Laadi traktorisi tarpeita vastaava, yksilöllinen voiteluaikataulu laitteesi käyttötuntien ja käytön perusteella – ja kirjaa se myös muistutuksiksi puhelimeesi tai käytössäsi olevaan almanakkaan.
Suositeltu voiteluaikataulu on aina konekohtainen, mutta pääsääntöisesti voitelu on hyvä suorittaa traktorien osalta 50 käyttötunnin välein. Löydät valmistajan käsikirjasta juuri sinua palvelevat konekohtaiset tiedot siitä, milloin koneen voitelu on hyvä tehdä.
On hyvä tiedostaa, että oleellisinta on löytää kultainen keskitie: ylirasvaus voi aiheuttaa vahinkoa ja luoda sotkuisen ympäristön, mutta myös alirasvaus voi johtaa liialliseen kitkaan ja kiihtyneeseen kulumiseen.
Ota siis aikaa ja tutustu kaikessa rauhassa laitekohtaiseen käsikirjaan. Käsikirjaan tutustuminen maksaa itsensä takaisin, kun mallikohtaisen tiedon myötä voit noudattaa esitettyjä voiteluvälejä ja varmistaa, että oikea määrä rasvaa löytää tiensä oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan.
Puhdista ennen voitelua
Puhdista rasvanipat perusteellisesti ennen uuden rasvan levittämistä, jotta epäpuhtaudet eivät pääse voitelukohteisiin. Pyyhi pois kaikki roskat, lika sekä vanhat rasvajäämät, jotta voitelujärjestelmä pysyy puhtaana ja uusi rasva toimii optimaalisesti.
Sijoita hyvään rasvapistooliin
Sijoita hyvään rasvapistooliin! Rasvapistoolissa on hyvä olla jatkoletku, jotta vaikeapääsyisiinkin voitelukohtiin on helppo yltää. Jatke auttaa sinua pitämään turvallisen etäisyyden liikkuviin osiin ja estää vahingossa tapahtuvan rasvan roiskumisen herkkiin osiin.
Noudata valmistajan suosituksia sopivasta rasvan määrästä jokaiselle voitelukohteelle. Ylimääräinen rasva voi johtaa vaurioihin, kun taas riittämätön rasvan määrä ei välttämättä takaa riittävää voitelua.
Dokumentoi ja seuraa voitelua
Pidä kattavaa kirjaa jokaisesta voitelukerrasta ja merkitse muistiin niin päivämäärä, laitetunnit, kuin käytetyn voiteluaineen tyyppikin. Tämä dokumentaatio auttaa sinua seuraamaan huoltohistoriaa ja suunnittelemaan tulevat voiteluvälit.
Noudattamalla näitä voiteluvinkkejä parannat koneesi yleistä suorituskykyä ja luotettavuutta, sekä koneen käyttöikää. Hyvin voideltu kone varmistaa sujuvat peltotyöt, vähentää seisokkeja ja lisää tilan tuottavuutta. Säännöllinen voitelu yhdessä muiden rutiinihuoltotoimenpiteiden kanssa auttaa suojaamaan arvokasta investointiasi ja pitämään Case IH -koneesi toiminnassa parhaimmillaan.
Varaosat ja voiteluaineet NHK:lta
Mikäli artikkeli herätti sinussa kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä NHK:n koulutettuihin asiantuntijoihin. Se onnistuu helposti esimerkiksi oheisella lomakkeella: