Hämeenlinnassa sijaitsevalla Marttilan tilalla Lely Vector -ruokintarobotti on ollut käytössä tänä syksynä jo 10 vuoden ajan. Vuosien saatossa Vector -robotista on tullut arkinen osa tilan kalustoa, ja hohto eläinten automatisoidun ruokinnan ympäriltä on jo ehtinyt varisemaan. Silti Marttilat myöntävät, että ilman Vectoria edessä olisi lisätyövoiman palkkaus. 

Marjut ja Ville Marttila luotsaavat Lammilla Hämeenlinnassa reilun 200 lypsylehmän maitotilaa. Lehmien lypsystä huolehtivat kolme Lely Astronaut A5 -lypsyrobottia, joiden rinnalla tilalla hyödynnetään muutakin Lelyn automatiikkaa, mm. Lelyn automaattiportteja.

Eläinten automatisoidun ruokinnan osalta tila on toiminut pioneerihengessä, sillä tilalla syksyllä 2014 käyttöönotettu Lely Vector kuului ensimmäisten Suomessa käyttöönotettujen Vector -ruokintarobottien piiriin.

Marjut ja Ville Marttila ovat luotsanneet tilaansa pioneerihengessä. Lely Vector otettiin käyttöön syksyllä 2014.

Alun perin huvitusta aiheuttanut koje vakuutti pariskunnan lopulta nopeasti, eikä Vectorin hankintaa edeltänyt vuosien suunnitteluprosessi; päinvastoin päätös automatisoidusta ruokinnasta syntyi vain parissa viikossa.

”Meillä oli käynnissä navettaprojekti, jonka suunnitelmassa oli alun perin ruokintakioskit. Pohdimme, miten ruokkisimme hiehot, ja yllättäen meille ehdotettiin Lely Vectoria.” Ville Marttila muistelee. ”Emme olleet kuulleet sellaisesta koskaan aiemmin, ja kun meille esiteltiin Vector -videota, nauroimme, ettei tuollainen voisi ikinä toimia.”

”Kun meille esiteltiin Vector -videota, nauroimme, ettei tuollainen voisi ikinä toimia.”

Utopistinen laite oli kuitenkin herättänyt pariskunnan mielenkiinnon, ja he lähtivät Kaustisille katsomaan Vectorin toimintaa käytännössä. Sen reissun myötä syntyi hankintapäätös – käynnissä olevaan navettaprojektiin nähden melko lailla lennosta.

Tuoretta ruokaa kaikille eläimille

Marttilan tilan Vector etenee rutinoituneesti ruokintapöydän päässä olevasta rehukeittiöstä tarjoilemaan eläimille ruokaa.

”On mukava katsella, kun Vector toimii ja jakaa ruokaa pitäen lehmät tyytyväisinä. Jokainen lehmä saa jossain vaiheessa vuorokautta tuoretta ruokaa, vaikka ruokintapöytä on tälle eläinmäärälle pieni, 3+3. Sen osalta Vector auttaa suuresti.” Marjut Marttila kertoo.

”On mukava katsella, kun Vector toimii ja jakaa ruokaa pitäen lehmät tyytyväisinä.”

”Meillä on tällä hetkellä yksi työntekijä navetalla.” Marjut lisää. ”Minä työskentelen työntekijän lisäksi navetalla ja Ville käy täyttämässä rehukeittiötä ja hoitaa työntekijän vapaapäivät. Tyttäremme auttavat aina, kun kouluiltaan ehtivät. Jos meillä ei olisi Vectoria, tilanne olisi toisenlainen ja tarvitsisimme työntekijän tekemään ja jakamaan apetta.”

Sen lisäksi, että Vector hoitaa käytännössä yhden palkattavan työntekijän työn, sen olemassaolo mahdollistaa traktorien vapauttamisen muuhun käyttöön ilman, että niitä täytyy seisottaa navetalla.

Vector ahkeroi vuodenajasta toiseen

Marttilan tilalla Vector kulkee rehukeittiöstä ruokintapöydälle saman rakennuksen sisällä sisätiloissa, joten pahimpien ulkona vallitsevien ääriolosuhteiden armoille se ei ole joutunut.

”Talviaikaan Vector pelaa siinä missä kesälläkin.” Ville kertoo jo vuosien ajan kertyneellä kokemuksellaan.

”Talviaikaan Vector pelaa siinä missä kesälläkin.”

”Jos on oikein kova pakkanen ja ulkona on ollut pitkään lähemmäs -30 °C, niin rehukeittiön ilma menee huurusta sakeaksi ja sumumaiseksi. Se voi aiheuttaa kahmarille ongelmia rehun pinnan mittaamisessa. Semmosia päiviä ei kyllä ole välttämättä edes joka talvi.” Ville tuumaa ja viittaa tilanteeseen, jossa pihaton kosteus siirtyy kovilla pakkasilla samaa ilmatilaa olevaan rehukeittiöön.

”Loppupeleissä laite on kuitenkin yllättävän hyvä. Jos joku häiriöilmoitus tulee, niin harvoin se mitään remonttia vaatii. Useimmiten se on eksynyt reitiltä tai muuta sellaista, joka täytyy vain kuitata.”

Marttilat pitävät etuna sitä, että samat huoltomiehet, jotka huoltavat lypsyrobotteja ja ovat tavoitettavissa ympäri vuorokauden, huolehtivat myös Vectorista. Sitä tietää aina, minne soittaa, jos jotain tuleekin – ja apua on aina saatavilla.

Vector ja paalirehut

10 vuotta palvellut Vector on osoittautunut kestäväksi, vaikka vanhempi M1 -malli vaihdettiin hiljattain uudempaan, M2 -mallin ruokinta- ja sekoitusrobottiin. Uusi on hoitanut työnsä vähintään yhtä mallikkaasti kuin vanha, ja Ville mainitseekin, että uuden mallin sekoitinmoottori taitaa olla hieman edeltäjäänsä fiksumpi.

”Meillä on käytössä paalirehut, eli hieman pidempää syötettä. Halkaisemme paalit valmiiksi, ettei kahmari ole niin kovilla. Jos paalirehujen kanssa olisi jotain ongelmia, emme olisi käyttäneet niitä ruokinnassa nyt jo 10 vuoden ajan.” Ville huomauttaa.

”Jos paalirehujen kanssa olisi jotain ongelmia, emme olisi käyttäneet niitä ruokinnassa nyt jo 10 vuoden ajan.”

Tilalla apetta menee yhden vuorokauden aikana 8500 kg, mikä koostuu kolmesta erilaisesta seoksesta.

Ennakoidut täyttövälit mahdollistavat viikonloppureissut

”Kesäaikaan täytämme rehukeittiön joka toinen päivä – pidämme täyttövälin lyhyenä kuumilla keleillä, jotta rehu ei lähde itsekseen kävelemään.”

”Talvella täytämme rehukeittiön kovilla pakkasilla vain joka kolmas päivä, ettei rehukeittiön ovia tarvitse aukoa niin paljon.” Ville kertoo.

”Kyllä tämä joustoa antaa aika paljon siihen nähden, että joka aamu täytyisi olla tekemässä apetta. Rehukeittiön täyttöä pystyy omien menojen mukaan säätämään ja viikonloppumenojen vuoksi rehua voi lisätä niin, että sillä määrällä pärjätään koko viikonlopun yli siten, ettei työntekijänkään tarvitse nousta traktoriin. Siinä ajassa voi jo hyvin heittää kahden yön viikonloppureissun.” Ville summaa.

”Kyllä tämä joustoa antaa aika paljon siihen nähden, että joka aamu täytyisi olla tekemässä apetta.”

Alunperin utopistiselta vaikuttanut ruokintarobotti on lunastanut paikkansa tilan arjessa.

 

Kiinnostaako karjan automatisoitu ruokinta?

Haluatko keskustella asiantuntijoidemme kanssa, voisiko Lely Vector olla vaihtoehto tilallesi? Ota yhteyttä lomakkeella!