Kuvassa vasemmalta oikealle: Pali Markkanen, Jouni, Elina ja Juha Niskanen.
Aiheet
Rehun koostumus ja silpun pituus ratkaisivat paalaimen valinnan
Vuonna 2020 käyttöönotettuun Lely Vectoriin perustuvaa seosrehuruokintaa varten tilalle haluttiin paalain, joka tekee lyhyttä silppua. Näin automaattisen ruokintajärjestelmän sekoitusaika saadaan lyhyemmäksi. Ruokinta- ja sekoitusrobotti valmistaa seokset ja kulkee itsenäisesti navetassa ruokkien lypsylehmät ja ruokintapöydän toisella puolella kasvatettavat sonnit.
NHK:n työkonemyyjä ehdotti tilalle PÖTTINGERin muuttuvakammioista IMPRESS 155 VC PRO -paalainta. Siinä on teriä peräti 32 kappaletta, joten se silppuaa rehun todella lyhyeksi. Koneen teoreettinen silpunpituus on 36 millimetriä.
“Valinnan ratkaisivat paalaimen tuottama silpun pituus ja rehun koostumus, jotka ovat ruokintajärjestelmäämme sopivat. Lyhyt silppu tekee jakamastamme rehusta myös tasalaatuisempaa”, Jouni kertoo.
Vuoden 2021 kesällä Jouni ajoi paalaimella saman tien kaikki tilan rehut, noin 2000 paalia, ja vaikuttui sen ominaisuuksista. “Paalain on osoittautunut meille erittäin sopivaksi. Kääntölaite toimii erinomaisesti ja nopeasti, ja ohjelma on selkeä käyttää. Teknologiaa on paljon, mutta kyllä se auttaakin. Meillä on myös huolto lähellä, 40 kilometrin päässä, ja oikeasti heille voi esittää myös ihan tyhmiä kysymyksiä”, Jouni naurahtaa.
Muovisidonta helpottaa paalien käsittelyä ja parantaa rehun säilyvyyttä
Vector-seosrehuruokinnan kannalta IMPRESSissä on myös toinen lyömätön etu: muovisidonta. Paalit voidaan JCB 536-60 AGRI Pro -kurottajassa kiinni olevalla paalileikkurilla avata ja halkaista rehukeittiöön, josta siltanosturi siirtelee rehun suoraan ruokinta- ja sekoitusrobottiin. Muovi irtoaa heinästä paljon helpommin kuin verkko, jolla on taipumusta jäädä heinään kiinni.
“Vaikka muovia joutuisi appeeseen vahingossa, lehmät eivät syö sitä, toisin kuin verkkoa. Myös appeenteossa säästyy aikaa, koska paikalla ei tarvitse olla toisen henkilön vahtimassa, ettei verkkoa jää väliin”, Jouni sanoo.
Muovi on elastista ja myötäilee paalin muotoa, joten siihen ei jää kuoppia. Muovisidonnalla muovin menekkiä saadaan myös vähemmäksi, koska sitä voidaan kohdistaa niihin kohtiin, joihin kohdistuu rasitusta käsittelyssä. Paalit ovat tiukempia ja niihin jää vähemmän ilmaa.
”Olemme huomanneet, että rehu säilyy nyt aiempaa paremmin. Lyhyen silpunpituuden ansiosta paaleihin saa myös huomattavasti enemmän tavaraa”, Jouni toteaa.
Luottamus on pitkän yhteistyösuhteen perusta
Elina ja Jouni Niskanen ovat tehneet NHK:n kanssa yhteistyötä vuosikaudet. Tilan uutta rehuntekoketjua ruvettiinkin kokoamaan yhdessä tilan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, nyt jo ansaituille eläkepäiville jääneen NHK:n työkonemyyjä Pauli ”Pali” Markkasen kanssa.
”Palin olemme tunteneet jo hänen edellisestä työpaikastaan 1980-luvulta saakka. Tälläkin kertaa oli selvää, että käännymme konetarpeissa hänen puoleen”, Jouni kertoo.
”Konekauppahommissa tärkeintä on luottamus: voin luottaa, että asiat menevät, miten on luvattu, ja jos ongelmia tulee, konemyyjä etsii asiaan ratkaisut”, Jouni kertoo.
Kiinnostuitko PÖTTINGER IMPRESS -paalaimesta?
Pyydä lisätietoja, yhteydenottoa, tarjousta tai vaikkapa työkone-esittelyä!
Lue lisää aiheesta