Hevosheinää myyntityönsä ohessa viljelevä NHK:n konemyyjä Jan-Mikael Evertson hankki itselleen oman talon merkin eli uuden Case IH Vestrumin. Sen ominaisuudet olivat juuri sopivat hänen viljelynsä tarpeisiin ja samalla hän saa Vestrumista omakohtaista käytännön kokemusta myyntityön tueksi.
Loviisalainen Jan-Mikael ”Jami” Evertson on viljellyt hevosheinää tilan päätuotantosuuntana sen jälkeen, kun tilalla lopetettiin ensin maidontuotanto ja sen jälkeen tilalle ulkoistettu hiehojen kasvatus.
”Isä alkoi ensin myymään heinää, kun meillä oli jo valmiiksi nurmiviljelyä sekä oma nurmityökoneketju. Minun oli helppo jatkaa siitä, kun sain isän asiakkaat. Sen jälkeen asiakaspiiri on vielä laajentunut Sipoon ja Helsingin sekä Kotkan suuntaan Loviisan seudun lisäksi”, hän esittelee toimintaansa.
Hevosheinän tuottaminen esikuivattuna tuoreheinänä on tarkkaa: aikaikkuna satojen korjaamiseen on kesällä usein rajallinen ja korjuussa on useita eri työvaiheita niitosta paalaukseen. Samalla on kuitenkin huolehdittava heinän hyvästä laadusta ja puhtaudesta.
Evertson tuottaa heinää noin 50 hehtaarilla. Heinä säilötään pyöröpaaleissa ilman säilöntäainetta moninkertaiseen muoviin käärittynä. Hehtaarilta kertyy noin 30 paalia, jotka on helppo varastoida ja käsitellä kahdessa kerroksessa paalikentällä.
”Pyrin pitämään systeemin mahdollisimman yksinkertaisena. Näin heinää on helppo tuottaa sivuelinkeinona ja pystyn toimimaan täysipainoisesti päätyössäni NHK-keskuksen konemyyjänä”, hän korostaa.
Hektinen sadonkorjuu ja sen monta vaihetta vaativat paitsi useita eri heinätyökoneita, myös useamman traktorin, koska muuten työkoneita joutuisi vaihtamaan jatkuvasti. Sesonkina yksi kone onkin käytännössä kiinni niittokoneessa ja paalaimessa, ja muut työvaiheet tehdään toisella traktorilla.
Ennestään tilalla on vanha, pienitehoinen traktori sekä isomman kokoluokan veturi raskaimpiin töihin. Yhteen merkkiin ei tilalla ole sitouduttu vaan traktorimerkit ovat vaihdelleet vuosien mittaan.
Oman talon traktorimerkki ja -malli oli juuri sopiva omalle tilalle
Case IH:n edustuksen siirryttyä NHK:lle Evertson halusi kokeilla oman talon merkkiä ja saada siitä käytännön kokemusta. Näin hän myyjänä tietää, mitä myy.
”Huomasin, että Casen uusi Vestrum 130 olisi kompaktina, mutta monipuolisena traktorina juuri sopiva meidän kasvinviljelytilalle ja heinäntuotantoon. Siinä on riittävästi tehoa eli lisäteholla 140 hevosvoimaa paalaukseen sekä paalikärryjen vetämiseen, joten hankin sen”, hän sanoo.
”Traktori on vielä niin uusi, että olen päässyt vasta vetämään sillä paalikärryjä ja tekemään etukuormaintöitä. Innolla odotankin tulevaa kesää.”
Vestrumissa isomman traktorin ominaisuuksia
Evertson korostaa, että Casen Vestrum on premium-luokan traktori, jossa on kompaktissa koossa paljon samoja ominaisuuksia kuin isommissa malleissa. Se on esimerkiksi samanpainoinen kuin pienemmät Maxxumit, mutta ketterämpi, ja sen etuakseli ja ohjaamo on jousitettu isompien kokoluokkien tapaan.
”Hallintalaitteet ja ohjaamo ovat samat kuin Maxxumissa ja lyhyt akseliväli sama kuin Pumassa. Myös vaihteisto toimii niissä samalla tavalla. Vestrumista onkin helppo siirtyä suoraan Maxxumiin tai Pumaan”, hän havainnollistaa.
Evertson suosittelee Vestrumia monipuoliseksi traktoriksi keskikokoiselle tilalle, jolla on paljon etukuormaintöitä. Hän ottikin traktorin varustettuna Casen omalla T-sarjan tehdasasenteisella etukuormaimella, joka on hänen kokemuksensa mukaan todella tehokas ja monipuolinen kuormaamisessa.
Vestrum on monipuolinen traktori keskikokoiselle tilalle, jos sillä on paljon etukuormaintöitä
Vestrum esiteltiin vuonna 2019 aluksi CVX-portaattomalla vaihteistolla, ja myös sen ansiosta malli on ketterä kuormaintöissä. Nyt CVX:n rinnalle saa myös Active Drive 8 -vaihteiston, joka tarjoaa powershift-vaihteistoautomatiikan hyödyt.
”Vaihteistojen ja saatavissa olevan RTK-signaalin ansiosta Vestrum on erinomainen valinta myös riviviljelyyn”, Evertson korostaa.
Automaattiohjauksen asiantuntijaksi
Vestrumiin on saatavissa isompien mallien tapaan AFS-automaatti- ja -täsmäviljelyominaisuuksia lisävarusteina. Evertson hankki omaan malliinsa automaattiohjauksen ja lohkoautomatiikan, ja lisäksi siinä on myös Isobus-valmius.
”Isobus on harvinaista tämän kokoluokan mallissa. Näistä ominaisuuksista on hyötyä sekä oman tilan käytössä että myyntityössä”, hän korostaa.
Varsinkin automaattiohjauksen Evertson otti ammattitaitonsa ja asiantuntemuksensa lisäämiseksi, vaikka tilan töissäkin sitä pystyy hyödyntämään esimerkiksi niitossa ja lannoitteiden levityksessä. Kun itse käyttää ja tuntee järjestelmän, silloin hän pystyy asiantuntijana palvelemaan asiakkaita entistä paremmin myös näyttämällä käytännössä, kuinka järjestelmä toimii.
Asiakkaalle tarjolla paikka ohjaamossa automaattiohjaukseen tutustumiseksi
”Asiakkaat voivat vaikka tulla tänne tilalle ja hypätä mukaan kyytiin tutustumaan, kuinka järjestelmä toimii. Samalla voin esitellä myös omia NHK:n myynnissä olevia heinätyökoneitani”, Evertson sanoo.
Oman tilan työnäytösten lisäksi hän vie Vestruminsa mukaan myös NHK:n järjestämiin työnäytöksiin.
Lue myös: Casen uudella etukuormaimella tehoa ja pehmeyttä lastaukseen
Löydä sopiva ratkaisu avullamme
Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!