”Nyt on heleppoo!”

Kaavilaisella Postilan tilalla vaihdettiin 13 vuotta robottilypsyssä palvellut Lely Astronaut A3 uuteen A5-lypsyrobottimalliin keväällä 2021. Maitotilaa pitävät Virpi ja Pauli Tirkkonen totesivat, etteivät he pärjäisi vanhalla koneella lähes 15 vuoden päässä siintävään eläkeikäänsä saakka.

”A3 oli varmatoiminen lypsyrobotti, josta jäi meille hyvät muistot. Tuotos parani vuosien saatossa yli 300 000 kiloa, ja vuonna 2020 lypsimme sillä 901 000 kiloa maitoa”, Virpi summaa. ”Tuon ikäinen kone vaatii kuitenkin enemmän osia, huoltoa ja korjausta, mikä puolestaan lisää kuluja”, Pauli kertoo. ”Uuden A5-robotin ansiosta olemme voineet unohtaa robottihuollon päivystyspuhelimen.”

 

Nopea Lely-lypsyrobotti lypsää enemmän

Tirkkosten kantavana ajatuksena on tuottaa yhdellä lypsyrobotilla mahdollisimman paljon maitoa meijeriin. ”A3-robotilla lypsimme ongelmitta 65 lehmää. Koska navetassamme on kuitenkin enemmän lypsypaikkoja, laskimme, että nopeammalla lypsyrobotilla pystymme lypsämään ainakin kolmea lehmää enemmän”, Virpi kertoo.

 ”Tehokkuudessa ei ole Lelyn voittanutta. A5-robotin nopeuden ansiosta lypsämme nyt 66:ta lehmää eikä se tunnu yhtään tukkoiselle.”
Virpi Tirkkonen

Uusi lypsyrobotti vanhan paikalle pihattoon

Lypsyrobotin vaihdon yhteydessä pihaton muutostyöt tehtiin viimeisen päälle: pinnoitettiin lattiat, rakennettiin vaakalattia ja tehtiin kaadot sekä uudet viemärit. ”Kannattaa panostaa niihin muutamiin remonttiviikkoihin ja tehdä työt huolella, jotta ratkaisusta tulee toimiva ja työtä sujuvoittava seuraaville 15 vuodelle”, Pauli vinkkaa.

 ”Kun lypsy uudella robotilla vihdoin käynnistyi, rukkaset putosivat. Muutos on mieleinen, ja nyt on heleppoo!”
Pauli Tirkkonen

Selkein ero aiempaan on uuden A5-lypsyrobotin, erityisesti käsivarren, hiljaisuus. ”Äänelle herkemmät lehmät ovat ottaneet hiljaisemman robotin tervetulleena vastaan. Itsekin pystyn nykyään kuuntelemaan navetassa kännykkäni kautta radiota, kun taustamelua ei ole”, Virpi kertoo. ”Hiehoja rauhoittaa myös robotin nopea kiinnitys kaikenlaisiin utareisiin. Lisäksi suora kulku robottiin ja hyvä näkyvyys navettaan tekee lypsystä niille henkisesti helpompaa.”

A5 on teknisesti edistynyt lypsyrobotti

A5-robotissa Tirkkosia miellyttää myös selkeä näyttö, josta lehmän tilanteen näkee kertavilkaisulla. Lomittajatkin ovat kiitelleet, että näyttö kertoo informatiivisesti päivän tehtävät. Teknologian kehittyminen ilmenee aiempaan verrattuna vähän yllättävästi:

”A5-lypsyrobotissa monet asiat on toteutettu yksinkertaisemmin, mikä tuo laitteeseen toimintavarmuutta. Voin vain hämmästellä, miksi näin ei ole tehty jo aiemmin.”
Pauli Tirkkonen

Postilan tilalla säilörehu on paaleissa ja jaetaan apevaunulla. Täysrehu tarjotaan erillisruokintana kioskeista ja robotilta. ”Meillä on aina tasalaatuista rehua tarjolla, koska peltoja on riittävästi”, Pauli kertoo. Holsteinvoittoisen karjan jalostuksessa on tähän saakka keskitytty maidon määrään ja lypsettävyyteen. ”Lehmämme ovat kestäviä, keskipoikimakerta on 3,15 eikä niiden rakenne estä robottilypsyä vanhanakaan. Kuntoa pitää yllä myös laidunnus. Tähän mennessä karjasta on tullut seitsemän satatonnaria, kaikki robottilypsyn aikana”, Virpi kertoo. ”Jatkossa keskitymme jalostuksessa myös pitoisuuksiin, mikä lisää paletin vaativuutta.”

Kuluvana vuonna tilalla odotetaan 900 000 kilon vuosituotosta navetan remontista huolimatta.

”Tulevien vuosien kunnianhimoisena tavoitteena meillä on 950 000 kilon vuosituotos, jos lehmät pysyvät terveinä ja kaikki menee nappiin. Uskomme, että A5-robotilla se on mahdollista saavuttaa.”
Virpi Tirkkonen


Kiinnostuitko A5-lypsyrobotista? Ota yhteyttä, niin asiantuntevat myyjämme auttavat sinua luomaan oman tilasi onnistumistarinan.

Tuotteemme navettaan