Aiheet
Lannoita tarkemmin kasvin tarpeen ja olosuhteiden mukaan
Kevään kylvöjen aikaan on vaikea ennustaa tulevan kasvukauden oloja. Viime vuosina viljelyolosuhteet ovat vaihdelleet niin viileästä keväästä, ennätyksellisistä hellejaksoista ja kuivuudesta aina puintikauden yli jatkuviin sateisiin. Jos lannoite annetaan kerralla ja kasvukausi on märkä, huuhtoutuu suuri osa lannoitteista kasvien ulottumattomiin. Kuivana kesänä kertalannoituksessa on ylilannoituksen riski suhteessa satopotentiaaliin.
”Lannoitteet ovat tiloilla iso kustannuserä. Jaetussa lannoituksessa voidaan hyödyntää käytettävissä oleva typpimäärä optimaalisemmin, kun yli- ja alilannoitusta voidaan välttää. Kun lannoitus jaetaan useisiin osiin, voidaan kasvukauden kuluessa reagoida erilaisiin kasvukauden olosuhteisiin ja kasvin tarpeisiin”, tuotepäällikkö Juha Koljonen NHK:lta kertoo.
Pääosa lannoitteista kannattaa antaa kylvön yhteydessä sijoituslannoituksena, koska kasvit tarvitsevat runsaasti ravinteita jo alkukasvukauden aikana ja liian niukaksi jäänyttä kevätlannoitusta voi olla vaikea täydentää. Jaetussa lannoituksessa annetaan yleensä kylvön yhteydessä kaikki fosfori ja kalium, joita kasvi tarvitsee kehittyäkseen vahvaksi ja reheväksi ja hyvää satoa tuottavaksi. Typestä suositellaan kylvön yhteydessä annettavaksi kaksi kolmasosaa, sillä loput voidaan antaa kasville kasvukauden aikana.
Pintalevittimillä lannoitus onnistuu tarkasti ja kustannustehokkaasti
Kun lannoitetta levitetään pintalevittimellä optimaalinen määrä kasvuston tarpeiden mukaan, saadaan tasaisesti tuottava kasvusto. NHK:n valikoimassa on Sulkyn tarkat ja suorituskykyiset pintalevittimet. Kasvukauden mittaan tehtävässä lannoitteen täydennyksessä voidaan myös hyödyntää erilaista täsmäviljelyteknologiaa, kuten satelliittikuvia ja GPS-ohjausta.
”Sulkyn pintalevitinten kulmakivet ovat päällekkäistä levitystä ehkäisevä lohkoautomatiikka ja ajonopeuden ja lannoitteen painon mukaan reaaliaikaisesti säätyvä levitysmäärä, joiden avulla lannoitteet sijoitetaan peltoon mahdollisimman tarkasti”, Juha sanoo.
Erityisesti syysviljat hyötyvät jaetusta lannoituksesta
Syysviljojen lisääntyneet kylvömäärät ovat osaltaan lisänneet jaettua lannoitusta. Syyslannoituksessa annetaan kylvön yhteydessä ravinteet, joiden avulla kasvi kehittyy kestämään talven yli. Ensimmäinen kevätlannoitus tehdään mahdollisimman aikaisin pensomisen tehostamiseksi. Kevätlannoitus kannattaa jakaa vielä useampaan osaan, koska kasvustot ovat talven jälkeen usein epätasaisia. Kasvukauden aikaisella lisälannoituksella voidaan nostaa sadon määrää ja valkuaispitoisuutta.
”Erityisen hyvin jaettu lannoitus sopii syysvehnälle, jonka viljelyssä tavoitellaan korkeaa valkuaispitoisuutta. Lannoituksella voidaan korrenkasvuvaiheesta lippulehtivaiheeseen tukea sadon lisäämistä ja jyvänmuodostusvaiheessa puolestaan lisätä valkuaispitoisuutta”, Juha toteaa.
Lähteet ja lisätietoa:
- Lannoituksen jakaminen, Farmit.net
- Syysvehnän lannoitus, Farmit.net
- Tehoa typpilannoitukseen – Jaettu lannoitus, ProAgria Etelä-Suomi
Kysy lisätietoa tai pyydä tarjous:
Lue lisää aiheesta
Lue myös muut ajankohtaista Lue kaikki
-
Paranneltu versio Lely Vector -ruokintarobotista on tullut markkinoille
Lely on jälleen nostanut automaattisen karjan ruokinnan uudelle tasolle. Innovatiivisten maatalousratkaisujen edelläkävijä julkaisi maaliskuun lopulla Lely Vector -ruokintarobotin uuden version, Lely ... -
Ajettava apevaunu – lastaus, sekoitus ja purku samalla koneella
Strautmann Primus 600 -seosrehuvaunu tehostaa ajankäyttöä ja saa karjasi hykertelemään. Nosta karjatilasi tuottavuutta ajettavalla seosrehuvaunulla ✅ Maitomäärä lisääntyy ✅ Eläinten aineenvaihdunnan ... -
Kaikki työkoneet nyt 3,49 % kiinteällä rahoituskorolla
Pelloille tai kuormaukseen, uusi tai vaihtokone. Aivan sama. Korko nimittäin. Saat nyt kaikki NHK-työkoneet samalla 3,49 prosentin kumppanirahoituskorolla. Konehankinta on sijoitus maatalousyrityksen ...