Tilaa uutiskirje

Ilmanvaihto


Hyvin tuulettuvan navetan tunnistaa raikkaasta ilmasta. Toimivilla ilmanvaihtoratkaisuilla parannetaan pihattojen tuotanto-olosuhteita ja pidennetään rakenteiden kestoikää, millä on suora vaikutus eläinten ja työntekijöiden hyvinvointiin sekä kannattavuuteen.

Suomeen suunniteltavien pihattojen tulee toimia ja mukautua lämpötilavaihteluihin ympäri vuoden. Kesällä hyvin vaihtuva ilma vähentää kuumuuden- ja talvella puolestaan kosteuden- sekä vedon tunnetta.

Ilmanvaihdolla on suurin merkitys pihattonavetan tuotanto-olosuhteisiin ja rakenteiden kestävyyteen. Suurin osa eläinten sekä myös työntekijöiden terveysongelmista navetassa johtuvat toimimattomasta ilmanvaihdosta.

Suomessa ongelmana ovat suuret lämpötilaerot eri vuodenaikojen välillä. Kesällä navetassa voi olla liian kuuma ja talvella liian kosteaa sekä vetoisaa ja jopa liian kylmää. Kosteat olosuhteet yhdessä navettailman kanssa aiheuttavat vaurioita rakenteisiin sekä homeongelmia, joka taas aiheuttaa terveyshaittoja eläimille ja työntekijöille.

Pihattonavetan ilmanvaihto on monen tekijän summa, johon vaikuttavat ilmanvaihtolaitteiden lisäksi myös rakennuksen muut rakenteet ja niiden lämmöneristävyys. Ilmanvaihdon ja rakenteiden tulisi pitää navetta talvella lämpimänä ja kuivana sekä kesällä viileänä. Ilmanvaihdon tarkoitus on poistaa navetassa syntyvä kosteus, eläintilassa syntyvät kaasut ja kesällä ylimääräinen lämpö. Tuotannossa oleva lehmä tuottaa tunnissa puoli litraa kosteutta navettailmaan ja lämmittää sitä noin 0,75 kW teholla.

Tutustu tuloilmavaihtoehtoihin »
1. SÄLEIKKUNAT

Alumiinirunkoinen ikkuna elementti, jolla tuodaan valoa ja näyttävyyttä navettaan sekä parannetaan ilmanvaihtoa. Talviajan käyttöön tarkoitettua alasaranoitu, taittuva yläosa on vaijerikäyttöinen ja kytketään sarjaan muiden ikkunoiden kanssa. Yläosan säätö tapahtuu portaattomasti. Alapuoliset säleet kääntyvät keskeisesti auki / kiinni – asentoon ja ovat käsikäyttöisiä.

Kesäaikana säleet mahdollista taittaa vaaka asentoon jolloin seinä on avonainen ja ilma pääsee vaihtumaan vapaasti. 32mm kennolevy toimii talvella hyvänä eristeenä ja navetta on lämmin. Kääntämällä säleet auki saadaan navettaan koko seinän suuruinen tuloilma-aukko.

Elementin vakiokokoja on erilaisia, säleiden määrät vaihtelevat halutun korkeuden mukaan. 1800mm korkea elementti sisältää 3 sälettä, kun puolestaan 2400 korkea kasvaa 4 säleen korkeuteen.

Ikkunarunko ja osat valmistetaan tehtaalla mittatilaus työnä ja toimitetaan työmaalle asennusvalmiina tarvikepakettina.

  
   

saleseina1

säleikkuna2 

 

 

puhelin

Ota yhteyttä

 

 


 
2. ALASLASKULUUKKU

Toiminnaltaan kaksiosainen; Kääntyvä yläosa on saranoitu kiinni alaosastaan ja toimii vaijerikäyttöllä. Vaijeri kytketään sarjaan muiden ikkunoiden kanssa. Talviajan ilmanvaihto tapahtuu alasaranoidun yläosan kautta.

Kesäajan ilmanvaihtto tapahtuu alaosan suuremman tuloilma-aukon kautta. Alapuolinen ikkuna osuus liukuu sivuilta tuetuissa alumiiniprofiileissa liukurullien avulla. Kesäaikaan aukon korkeutta on mahdollista muuttaa lukitustappien avulla. Talviaikana ikkuna nostetaan yläasentoon alareunassa olevan lukituslistan päälle. Julkisivun puolella ( ulkopuolella) näkyvään kestopuurunkoon on mahdollista kiinnittää lintuverkot. Aukossa yleensä kaksi moduulia.

Moduulin vakiomitta 1500x2500, Aukkosuositus 1500x5000

Ikkunan osat valmistetaan tehtaalla ja toimitetaan työmaalle määrämittaan sahatuissa osissa.

 
 

alaslaskuluukku

alaslaskettava luukku2

 

 

 

 

 


 
3. PALJESEINÄ

Vaihtoehtona verhoseinille on JanAiren paljeseinät, joilla on verhoseiniin nähden huomattavasti parempi lämmöneristävyys. Paljeseinillä saavutetaan verhoseinien edut ilmanvaihdossa, mutta saadaan pihatto pysymään riittävän lämpimänä myös kylmimpinä talvikuukausina.

Järjestelmä koostuu muovisesta paljeseinästä, joka yleensä on 1500-2100 mm korkea. Kesällä palje on tyhjä ja seinä on täysin auki, lämpötilan laskiessa seinään pumpataan ilmaa jolloin seinä nousee. Seinän pituus voi olla jopa 100 m.

  
 

paljeseina2

 paljeseinä2

 Robora_logo

 

 


Tutustu poistoilmavaihtoehtoihin »
1. HARJAIKKUNAT

Roboran harjaikkuna on tehokas ja valoisa poistolaite. Ikkuna on asennettu 45 asteen kulmaan, jolloin lumikuorma ei aiheuta ongelmia. Harjaikkuna tehostaa luonnollista ilmanvaihtoa korkeutensa takia. Harjaikkunan avausmekanismi voidaan varmentaa akulla, jolloin se toimii myös savunpoistona.

  
   

harjaikkunat

harjaikkuna

 

 

 

 
 
2. HORMIT

Hankintahinnaltaan edullisin vaihtoehto ilmanpoistoon navetasta ovat hormit. Saatavana joko luonnollisella ilmanvaihdolla tai puhaltimilla koneellisena. Talvella osa hormeista kytketään pois toiminnasta.

    
      

hormit

hormi2

puhelin

Ota yhteyttä

 

 


 

3. EFAN SUURTEHOPUHALLIN
Lehmä viihtyy paremmin kylmässä ja jo yli 20° lämpötila vaikuttaa negatiivisesti lehmän hyvinvointiin ja tuotantoon. Puhaltimien avulla navetan ilmanvaihtoa voidaan tehostaa. Kesällä puhaltimet ohjataan kierrättämään ilmaa navetassa. Talvella puolestaan puhallin käännetään puhaltamaan alaspäin, jolloin ne puhaltavat lämpimän ilman alaspäin. 

Tekniset tiedot:

  • Tuuletin 140x140 cm 3,2 A, max. kapasiteetti 44500 m3/h
  • Voimansiirto kiilahihnalla, 65 dB,
    7 m:n etäisyydellä 1,1 kW
  • Paino 80 kg
  • Varustettu suojaritilällä
  • Runko galvanoitua terästä
  • Tuulettimen lavat ruostumatonta terästä
  • Nopeudensäädin: 5 eri nopeutta IP54 kotelo 3x400 V, 50H2
   eFan
eFan Robora_logo
   

 

 

Robora_logo

 

 

ROBOTTI-PIHATOIDEN EDELLÄKÄVIJÄ

 

puhelin

Ota yhteyttä


Katso yhteystiedot ›